Seks

Hemofilie heeft geen directe effecten op zaken als zin in seks of gevoelens van opwinding en  orgasme. Wel kan het besef patiënt te zijn, dit soort gevoelskwesties negatief beïnvloeden. Daarnaast is het van belang te weten dat seks ‘het bloed sneller doet stromen’. Vandaar dat we hier toch een paar zaken aan de orde stellen. 
 
Hoe doe ik dat?
Is zelfbevrediging veilig?
Zelfbevrediging (masturbatie) is een prima manier om je lichaam in seksueel opzicht goed te leren kennen en tegelijkertijd prettige gevoelens te ervaren. Seksuele opwinding gaat gepaard met een verhoogde bloedtoevoer naar je penis. Je penis staat zelfs letterlijk stijf van het bloed (erectie). Dat betekent dat een verwonding aan je penis op dat moment kan leiden tot forse bloedingen, zwellingen en pijn. Soms treedt zelfs verkleuring van de urine op. Mocht zich zoiets voordoen, neem dan snel contact op met je huisarts! 
Kan ik gewoon vrijen?
Vrijen is een breed begrip. Het omvat zo’n beetje alles van kussen tot gemeenschap en wat daar zoal tussen en omheen zit. Sommige vormen van seks lijken minder riskant dan andere. Zo is de kans op bloedingen bij orale seks aanzienlijk minder dan bij anale seks. Maar veel  hangt natuurlijk ook af van de manier waarop je vrijt, zachtaardig of juist wat steviger. In alle gevallen blijf je door je ‘warmbloedigheid’ extra kwetsbaar. Dat betekent oppassen met alles waarmee je bloed naar de huid laat stromen, zoals bijten, knabbelen of zelfs een zuigzoen. Ook acrobatiek in bed, bijvoorbeeld bij het uitproberen van bepaalde standjes, kan problemen met gewrichten geven. Helemaal oppassen is het natuurlijk met ruwe varianten van seks, zoals SM. De kans op beschadiging van de huid is dan groot en en daarmee ook het risico op bloedingen, pijn, infecties etc. Kortom, zorg dat je op een ‘comfortabele’ wijze seks hebt. Dan is de kans op problemen het kleinst. 
 
Alles op een rijtje
Seks is op zich prima, maar doet het bloed sneller stromen
Voorkom verwondingen door al te heftige of riskante seks
Controleer na afloop je lichaam op kneuzingen of bloedingen (niet alleen in je mond, anus of penis, maar ook in je gewrichten en spieren) 
Bij (blijvende) klachten, raadpleeg snel je huisarts!